Arta de a darui/primi un cadou
29 decembrie 2017
Daruirea cadourilor presupune respectarea unor reguli pe care le numim bune maniere. Alegerea cadoului potrivit si daruirea lui poate fi mai complicat decat ne asteptam.
Literatura de specialitate ne sugereaza ca generozitatea trebuie sa primeze atunci cand facem un cadou si sa nu asteptam nimic in schimb, ci doar fericirea celui care-l primeste. Exista mai multe tipuri de cadouri. Cele oferite in momente traditionale, precum Craciunul, Pastele sau o onomastica, cele pentru momente importante ca nunta, botez ori zi de nastere, cele de multumire pentru o invitatie, un serviciu, dar cele mai importante sunt cele neconditionate, facute fara un motiv anume.
Astfel, in oricare din momentele de mai sus trebuie sa actionam educat.
Cum sa faci cadoul potrivit
Cadoul pentru o persoana nu foarte apropiata trebuie sa fie impersonal, pentru a nu crea momente stanjenitoare. Daca nu suntem siguri ca celalalt are nevoie, e de preferat sa evitam obiectele utile in gospodarie si mai ales cele ironice, nu avem cu totii acelasi simt al umorului.
Nu trebuie sa lasam pe ultimul moment alegerea si cumpararea cadoului, el trebuie ales din timp pentru a evita surprizele neplacute. Cadoul va fi intotdeauna insotit de un biletel din partea noastra sau o felicitare.
De asemenea, cadoul se daruieste intotdeauna ambalat; o putem face chiar si noi acasa, cu putina imaginatie putem crea adevarate opere de arta. Cadourile nu se recicleaza (dar daca o facem, trebuie sa fim atenti cum si cui o facem).
Daca nu cunostem gusturile, nu vom darui niciodata parfumuri, obiecte de imbracaminte si toaleta. Totodata, nu se fac cadouri superiorilor ierarhici si nici nu se fac cadouri scumpe oamenilor instariti.
Colectionarilor nu li se fac cadouri legate de colectiile lor – nu vom stii niciodata sa apreciem corect nevoia lor (exceptie facand cazurile in care sti exact ce obiect lipseste din colectie). Bineinteles, nu se lasa pretul sau chitanta in pachet.
Cum sa primesti un cadou
Cel care primeste va deschide cadoul in fata celui care i l-a daruit, multumind, bucurandu-se, fara a strica momentul staruind cu proteste de tipul "nu trebuia" sau "vai, dar era prea scump"; si in niciun caz nu-si va exprima nemultumirea in cazul in care nu-i place ce a primit. Cel care a daruit, nu va insista sa afle daca cadoul a placut intradevar.
Florile sunt primite cu bucurie de fiecare data, doar ca le daruim numai femeilor. Teoretic, barbatilor li se fac cadou flori cand sunt bolnavi la spital. Atentie la numarul florilor, intotdeauna impar, nu foarte pretentioase (strelitia, nuferi, etc), pot sa nu placa si atentie la limbajul florilor, mai ales daca le daruiti unei persoane superstitioase.